Ο υπερακάνθιος αποτελεί μέρος του στροφικού πετάλου του ώμου, του οποίου η λειτουργία είναι η ανύψωση και έσω-έξω στροφή του άνω άκρου. Η ασβεστοποιός τενοντίτιδα του υπερακανθίου αποτελεί συγκεκριμένη μορφή τενοντίτιδας που παρατηρείται στα πλαίσια ενός χρόνιου συνδρόμου πρόσκρουσης ή μίας χρόνιας τενοντίτιδας και χαρακτηρίζεται από τη συσσώρευση ασβεστίου στο σημείο τραυματισμού ή φλεγμονής του πάσχοντα τένοντα.
Η κλινική εικόνα της παθολογίας αυτής είναι παρόμοια με την απλή τενοντοπάθεια του υπερακανθίου. Οι ασθενείς που έχουν ασβεστοποιό τενοντίτιδα συνήθως έχουν:
- πόνος στην περιοχή του ώμου που αντανακλά μέχρι και τον αγκώνα, τον αυχένα και την ωμοπλάτη,
- πόνο που συχνά επιδεινώνεται κατά την διάρκεια του ύπνου,
- αποφυγή χρήσης του άνω άκρου εξαιτίας του πόνου,
- αίσθημα καψίματος στο άνω άκρο.
Η κλινική εξέταση μπορεί να δώσει αρκετά ευρήματα, ώστε να υποπτευθούμε την ύπαρξη ασβεστοποιούς τενοντίτιδας, και με μία απλή ακτινογραφία να επιβεβαιωθεί αυτή η υπόθεση. Ο ακτινολογικός έλεγχος θα επιβεβαιώσει την παρουσία επασβεστώματος, κάτι που θα μας επιτρέπει να χαρακτηρίσουμε την τενοντοπάθεια ως ασβεστοποιό.
Συνήθως η ασβεστοποιός τενοντοπάθεια αντιμετωπίζεται συντηρητικά, με το φυσικοθεραπευτικό πρωτόκολλο να περιλαμβάνει ασκήσεις ενδυνάμωσης του στροφικού πετάλου και των σταθεροποιών μυών της ωμοπλάτης και κινητοποιήσεις Manual Therapy της ωμικής ζώνης.