ΕΣΠΑ 2021-2027

Κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου

Σύντομη Περιγραφή
Η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου είναι μια πάθηση κατά την οποία ένα μέρος από το εσωτερικό περιεχόμενο του δίσκου πιέζει μέσα στον σπονδυλικό σωλήνα με αποτέλεσμα την πίεση ή ακόμα και την πλήρη παγίδευση ενός ή περισσότερων νεύρων (ριζών).
Σύμπτωμα

Δυνατός πόνος στη μέση που συχνά μπορεί και να αντανακλάτε προς τους γλουτούς ή και τα πόδια.

Θεραπεία

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνει η διάκριση μεταξύ της αντιμετώπισης της δισκοκήλης αυτής καθαυτής και της αντιμετώπισης του πόνου στη μέση σε ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με κήλη στη μέση.

Η κήλη απαιτεί ενα πρόγραμμα ενδυνάμωσης αλλά και βελτίωσης της κινητικότητας της οσφύος και των μαλακών μορίων.

Τι είναι η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου και πώς δημιουργείται;

Η δημιουργία κήλης στη μέση είναι ένα γεγονός πολυπαραγοντικό και δεν είναι ένα και μόνο αίτιο που την προκαλεί. Είναι μια δυναμική διαδικασία που επηρεάζεται από την ηλικία, το σωματικό βάρος, την εργασία, τα χόμπι, τη γενική υγεία, την ύπαρξη άλλων προβλημάτων όπως ο διαβήτης, την αγγείωση της περιοχής, το κάπνισμα, γενετικά χαρακτηριστικά, αλλά και αστάθμητους και μη προβλέψιμους παράγοντες.

Σε γενικές γραμμές είναι προϊόν μιας διαδικασίας εκφυλισμού με αθροιστικό μηχανισμό, δηλαδή χρειάζεται χρόνος μαζί με τους παράγοντες που προαναφέρθηκαν για τη δημιουργία δισκοκήλης.

 

quote
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνει η διάκριση μεταξύ της αντιμετώπισης της δισκοκήλης αυτής καθαυτής και της αντιμετώπισης του πόνου στη μέση σε ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με κήλη στη μέση.

Πώς μπορούμε να προλάβουμε τη δημιουργία δισκοκήλης;

Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ένας τρόπος με τον οποίο μπορεί κάποιος να προλάβει ή να εμποδίσει την πρόκληση κήλης μεσοσπονδυλίου δίσκου. Ο λόγος είναι απλός. Αφ’ ενός είναι μια διαδικασία εκφυλιστική, αφ’ ετέρου υπάρχουν πάρα πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στη δημιουργία της κήλης στη μέση που είναι αδύνατο να ελέγχονται ανά πάσα στιγμή όλοι μαζί με ιδανικό τρόπο σε όλη τη ζωή μας.

Οι δισκοκήλες είναι όλες συμπωματικές ή ασυμπτωματικές;

Έχουμε πάρα πολλά παραδείγματα ασθενών με πολύ πόνο οι οποίοι δεν είχαν καμία κήλη, όπως και ανθρώπων χωρίς κανένα πόνο ή άλλο σύμπτωμα, με πολύ μεγάλη κήλη ή κήλες στη μέση.

Έρευνες έχουν δείξει την ύπαρξη ευρημάτων όπως η πρόπτωση και η κήλη μεσοσπονδυλίου δίσκου ακόμη και σε άτομα 20 ετών χωρίς κανένα σύμπτωμα. Το ίδιο έχει φανεί και σε άτομα μεγάλης ηλικίας, όπου είναι πιο αναμενόμενο να βρεθεί δισκοκήλη σε περισσότερα από ένα επίπεδα, πάλι χωρίς να πονούν τα άτομα αυτά.

Κάτι που πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα είναι ότι η μοντέρνα νευροφυσιολογία -που είναι η επιστήμη που μας βοηθάει να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς του πόνου- έχει δείξει ότι ο πόνος είναι μια εμπειρία στην οποία συμμετέχουν μηχανισμοί αρκετά περίπλοκοι.

Η ύπαρξη δισκοκήλης δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια δομική αλλαγή, όπως τα γκρίζα μαλλιά, η οποία δεν είναι απαραίτητη προϋπόθεση για πρόκληση πόνου. Κάποιες φορές μπορεί να συμμετέχει στη συμπτωματολογία και κάποιες όχι.  Το σημείο κλειδί για την αντιμετώπιση του πόνου είναι η κλινική εξέταση και όχι η μαγνητική ή αξονική τομογραφία. Η κλινική εξέταση θα μας δώσει τις αναγκαίες πληροφορίες οι οποίες άλλες φορές συμβαδίζουν με τα ευρήματα των εξετάσεων που αναφέρω πιο πάνω, αλλά πάρα πολύ συχνά δε σχετίζονται καθόλου.

Συντηρητική αντιμετώπιση ή χειρουργική επέμβαση;

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γίνει η διάκριση μεταξύ της αντιμετώπισης της δισκοκήλης αυτής καθαυτής και της αντιμετώπισης του πόνου στη μέση σε ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με κήλη στη μέση.

Χειρουργική αντιμετώπιση δισκοκήλης

Από τη στιγμή που η δισκοκήλη είναι μια δομική αλλαγή και διάγνωση, αν πρέπει να αντιμετωπιστεί η θεραπεία είναι μόνο η χειρουργική και συνίσταται στην αφαίρεση μέρους ή ολόκληρου του μεσοσπονδυλίου δίσκου. Αναφερόμαστε στις περιπτώσεις όπου η χειρουργική επέμβαση είναι απαραίτητη (ιππουριδική συνδρομή ή cauda equina syndrome) και όπου είναι πολύ σημαντικό ο ασθενής να παραπεμφθεί στο γιατρό όσο πιο γρήγορα γίνεται όπως θα δείτε εδώ. Όσο και αν φανεί παράξενο, λοιπόν, δεν υπάρχει συντηρητική αντιμετώπιση της δισκοκήλης και καμίας κήλης διότι είναι δομικές αλλαγές και όπως είπαμε, όποτε μιλάμε για αντιμετώπιση δομικής βλάβης το λόγο έχει η Ιατρική.

Συντηρητική αντιμετώπιση δισκοκήλης ή ορθότερα αντιμετώπιση του πόνου στη μέση

Η φυσικοθεραπεία αντιμετωπίζει τον πόνο και τις δυσλειτουργίες ανεξάρτητα από την ύπαρξη ή μη κήλης στη μέση. Μιλάμε λοιπόν για οσφυαλγία, ισχιαλγία  πόνο στον αυχένα γνωστό και ως «αυχενικό σύνδρομο».

Το πιο σημαντικό που πρέπει να γνωρίζει το κοινό είναι ότι και στους ασθενείς με δισκοκήλη τις περισσότερες φορές τα συμπτώματα αντιμετωπίζονται συντηρητικά και όχι χειρουργικά. Η συντηρητική θεραπεία προσφέρει στις περισσότερες περιπτώσεις την πλήρη αποκατάσταση και επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες.

Πώς βοηθάει η φυσικοθεραπεία

Μείωση πόνου

Συνήθως γίνεται συνδυασμός διαφόρων μέσων και τεχνικών. Μπορεί να γίνει χρήση ηλεκτροθεραπείας, τεχνικών με τα χέρια (manual therapy) , στενευμένων ασκήσεων που δημιουργούν τις καλύτερες συνθήκες για επαναφορά στη λειτουργικότητα μέσα από τη μείωση του πόνου.

Πολύ σημαντικό μέρος της φυσικοθεραπευτικής παρέμβασης είναι η σωστή ενημέρωση σχετικά με τους μηχανισμούς του πόνου ώστε να μην αναπτύσσουν οι ασθενείς φόβο για την κίνηση που είναι ότι πιο καταστροφικό υπάρχει.

Ενδυνάμωση μυών

Όλο και περισσότερες έρευνες έχουν δείξει ότι η θεραπευτική άσκηση που γίνεται με την επίβλεψη του φυσικοθεραπευτή αρχικά και μπορεί να συνεχιστεί σε ένα γυμναστήριο με τον κατάλληλο προπονητή, αποφέρει τεράστια μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα οφέλη.

Αυξάνεται η αντοχή της μέσης αλλά και όλου του σώματος και μπορεί να διαχειρίζεται όλο και περισσότερα φορτία, να αντέχει καλύτερα τις καθημερινές καταπονήσεις και να μειώνεται ο φόβος.

Κατά συνέπεια, η άσκηση βελτιώνει την ποιότητα ζωής και μειώνει τις πιθανότητες υποτροπών που σχετίζονται με τις δουλειές και υποχρεώσεις της καθημερινότητας όλων μας.

Αντιμετώπιση κινησιοφοβίας

Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια οι άνθρωποι που έχουν αναπτύξει φοβίες σχετιζόμενες με την άσκηση ή άλλες απλές κινήσεις σε συνδυασμό με καταθλιπτικά συμπτώματα μετά από οσφυαλγία είναι όλο και περισσότεροι.

Η φυσικοθεραπεία παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην αποφυγή δημιουργίας κινησιοφοβίας και χρόνιων ασθενών, όχι μόνο γιατί βοηθάει στη μείωση του πόνου και την ενδυνάμωση των μυών στις περιοχές που υποφέρουν αλλά και επειδή προσφέρει σωστή πληροφόρηση σε σχέση με τους μηχανισμούς του πόνου και άρα τη διαχείριση και το ξεπέρασμά του.

Κλείσε μια Επίσκεψη

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η ομάδα μας είναι εδώ για να βοηθήσει